1 Oktober is het ieder jaar internale koffiedag. Dit jaar heeft deze dag als thema “vrouwen in koffie”. Dat is hard nodig, vrouwen vervullen een cruciale rol in de productie en verwerking van koffie, maar zien er vaak erg weinig voor terug.
In de klein schalige productie van koffie is het koffieveld vaak van de man, die ook landbouwvoorlichting krijgt, en betaalt krijgt voor de geleverde bonen. Echter, vrouwen doen veel van het werk, maar krijgen hier vaak niet voor betaald, als het gezinsarbeid is. De man bepaalt ook vaak hoe het inkomen uit koffie besteed wordt, en dat is vaak niet wat de vrouw wil. Alleen als de vrouw zelf hoofd van het gezin is, en zij dus zelf een stukje land heeft, kan ze de bonen ook zelf verkopen en heeft zij controle over de inkomsten. Er zijn ook vrouwelijke landarbeidsters, die ingehuurd worden bij het oorgsten, maar ze krijgen vaak een lager loon dan mannen. Ook voor mannen is dit al geen vetpot, dus voor vrouwen zeker niet. Vrouwen richten zich dan ook vaak op producten, waar ze wél controle over hebben, zoals groenten of fruit, die ze zelf eten en de rest verkopen. Vrouwen zijn ook zelden lid van de landbouwcooperatie, omdat je lidmaatschap afhangt of je zelf land hebt.
Het filmpje dat je hieronder kan zien, geeft een goed beeld hiervan (is in het engels).
Is hier al wat aan gedaan? Ja, vrouwen in verschillende koffieproducerende landen richten zelf een cooperatie op, verbouwen en verkopen zelf de koffie. Simon Lévelt bijvoorbeeld heeft 3 soorten koffie van vrouwen (uit Peru, Rwanda en Indonesië) op haar website staan, maar geen van de drie is leverbaar. Ikzelf geef trainingen aan boeren en mensen die met hen werken hoe ze tot een gelijkwaardiger verdeling van arbeid en inkomen kunnen komen. Deze trainingen leiden tot geweldige resultaten. Ik leg dit elders op deze website uit (in het engels).
Wat kan je zelf doen? Je kan bijvoorbeeld ook een reaktie sturen naar Simon Lévelt met de vraag waarom de koffie van vrouwen niet leverbaar zijn, omdat je die graag wilt kopen. Je kan ook bij je winkel waar je koffie koopt, of de koffieshop waar je een kopje koffie besteld vragen of dit wel vrouwvriendelijke koffie is. Dan zullen ze waarschijnlijk grote ogen opzetten, en als antwoord geven, dat ze dat niet weten. Het wordt tijd dat zij én wij dat wel weten, én dat er meer aan gedaan wordt. Het begint bij jouw vraag!
Wil je hier meer over weten, laat je adres achter, dan krijg je bericht bij mijn volgende verhaal hierover. Vertwl me waarover je meer wilt weten, dan kan ik hierover een volgende keer schrijven. Dank je wel!